Flyktingar demonstrerar för permanenta uppehållstillstånd!

foto0352

Måndag den 12 september anlände en grupp asylsökande för andra gången till Mynttorget för att genomföra en sittprotest. Gruppen som arrangerar protesten kallar sig för TRU (Temporary Reisidence Unjust) och de kräver att de som sökte asyl innan 24 november inte ska påverkas av den nya lagen och bara få tillfälliga uppehållstillstånd. Studenter Mot Rasism intervjuade Ranja Alseed som är en av de som protesterar:

Berätta lite om vilka ni är och varför ni är här?

-Vi är flyktingar från olika länder. Vi står här framför riksdagen för att protestera mot den retroaktiva effekten av den nya lagen. När vi kom hit fick flyktingar permanenta uppehållstillstånd men i och med den nya lagen kan vi bara få tillfälliga uppehållstillstånd (13 månader). 24 november kom lagförslaget upp och 20 juli klubbades den igenom. Vi kom hit före 24 november men påverkas ändå av den nya lagen. Det är det vi protesterar emot.

Det här är andra gången ni demonstrerar, eller hur?

-Ja, detta är andra gången, och vi kommer stanna här i 10 dagar. Vi kommer protestera mellan kl 13:00 till kl 17:00 varje dag.

Skulle ni vilja att fler svenskar kom och visade stöd?

-Vi har en facebook-grupp och vi försöker bjuda in så många som möjligt. Både asylsökande och svenska medborgare. Vi begär inte att folk ska hjälpa oss, men om folk kommer och protesterar med oss bara en liten stund så är det till stor hjälp.

 

På lördag kl 1 kommer det att vara en manifestation till stöd för flyktingarna på Mynttorget. Studenter mot Rasism kommer vara där och vi hoppas att så många som möjligt kommer!

Evenemang för manifestationen: https://www.facebook.com/events/615294191978502/

TRU:s Facebook-grupp: https://www.facebook.com/groups/264560530603026/

Bookmark the permalink.

Comments are closed