John Hron: Årets viktigaste film

John Hron mördades år 1995 bara 14 år gammal av nazister vid Ingetorpssjön i Kode utanför Göteborg. Han var vid tidpunkten bara ett år äldre än jag själv. Tre år senare drogs jag in i det antirasistiska arbetet på min gymnasieskola i Piteå.

John Hron misshandlades till döds av nazister. Filmen om hans tragiska bortgång är en viktig film i dagens normalisering av rasism.

John Hron misshandlades till döds av nazister. Filmen om hans tragiska bortgång är en viktig film i dagens normalisering av rasism.

Vi satte upp en antirasistisk skolförening och en av aktiviteterna vi organiserade vid sidan av demonstrationer var en föreläsning med John Hrons föräldrar.
Att föräldrarna besökte vår skola var inte unikt. Tony och Marie-Louise åkte landet runt och föreläste på skolorna om nazismen och mordet på sonen, de talade på fackeltåg mot nazism och spelade in en skiva mot rasism.
Föräldrarnas berättelse är kanske det som präglat mitt antirasistiska arbete mest vid sidan av egna erfarenheter.
Nu, 21 år efter mordet, kommer filmen John Hron och jag visste på förhand att det skulle bli tungt att se den. Stundvis kändes det som om man stod i skolkorridoren på nytt.
Regissören Jon Pettersson har med hjälp av egna sparade pengar, crowdfunding och ideellt arbetande skådespelare under sju års tid gjort sin debutfilm som bygger på intervjuer och dokument.
Manuset är både läst och godkänt av John Hrons föräldrar. Filmen speglar de verkliga händelserna den 16 augusti 1995 då John, tillsammans med sin yngre kamrat Christian, besökte Ingetorpssjön för att tälta när fyra nazister attackerar dem.
Men filmen är så mycket mer. Man får lära känna personen John och vem han var. Vissa skulle påstå att han sökte sig till konflikter, andra att han sa ifrån mot översitteri och mobbning när alla andra blundade för att själva inte bli utsatta. Snabbt inser man att han inte bara var ett offer, utan en ung kille med stort civilkurrage, men som sveks av sin omgivning.
Johns skola kan ses som samhället i stort och avslöjar vad som sker när den stora massan väljer att blunda för hotet från nazism.

John märker att de får besök först när han får en ölflaska kastad mot sitt huvud.
Han tvingas ner mot marken där sparkar och slag riktas mot hans huvud och kropp. John, som var en vältränad kille, hade inte en chans mot de numerärt överlägsna nazisterna. Han lyckas dock resa sig upp, men får en spark i bakhuvudet och faller på nytt till marken. En av nazisterna bränner honom med ett glödande vedträ från elden, samtidigt som misshandeln fortsätter.
Nazisterna var mellan 15 och 18 år gamla och John hade haft en konflikt med den yngre 15-åriga nazisten från skolan som där hade mordhotat honom och flera gånger hamnat i bråk med honom. Men skolan ingrep aldrig mot nazisterna på skolan, inte ens när de beväpnade med påkar kom till skolan för John. Det nazistiska våldet förminskades med ”det är vanligt att pojkar i denna åldern är lite bråkiga”. Denna nonchalanta inställning finns än idag och resulterar i att man missar nazismens ideologiskt våldsamma natur.

John misshandlades svårt. De två äldre nazisterna kastade John i sjön efter att misshandeln hade pågått i en timme. Men för John, som var vältränad och en van simmare, var det inga problem att simma från platsen. Det var i Ingetorpssjön han hade lärt sig simma 10 år tidigare.
Nazisterna ropade efter honom att komma tillbaka och då han inte vände hotade de att döda Christian. John simmade tillbaka där han misshandlades till döds.
Blöt, slagen och rädd klev han upp ur vattnet, mörkret hade nu börjat skymma, för att undsätta sin kamrat – ett modigt agerande som kostade honom livet. Misshandeln fortsatte med oemotsvarad kraft under två timmar tills Johns kropp inte kunde röra sig.
Det var en utdragen och tortyrliknande misshandel som tog livet av John. Två av nazisterna avslutade misshandeln med att rulla den medvetslöse 14-åringens kropp ner i sjön, tända en cigarett och gå därifrån.

Den 22 september 1995 inleddes rättegången i Göteborg bakom stängda dörrar. Den 2 oktober 1995 kom tingsrättens dom som senare fastställdes i hovrättsdom.
Jag minns tydligt hur Johns pappa Tony berättade på mötet i skolans aula hur nazisterna vände sig mot honom under rättegången och log. Det fanns ingen ånger, bara stolthet över vad de hade gjort.
Åklagaren ville ha skärpta straff då det fanns rasistiska hatmotiv. Men domstolen menade att de inte fann belägg för sådana motiv.
Detta trots att nazistisk propaganda från VAM (Vitt ariskt motstånd) fanns hemma hos 18-åringen från Kode som var pådrivande i mordet och att en av nazisterna bar en tröja med Hitler på under misshandeln.
De fyra nynazisterna åtalades och dömdes. 18-åringen dömdes för mord och olaga tvång till åtta års fängelse. 15-åringen dömdes till fem år för mord.
17-åringen dömdes för grov misshandel till tio månaders fängelse och den 18-åring som inte deltog, men heller inte ingrep eller slog, dömdes till fyra månaders fängelse.
Filmen visar tydligt vilken period mordet utspelade sig i.
Mellan 1990 och 1995 mördade nazister sex personer i Sverige, där de tre morden år 1995 – John Hron i Kode, Gerard Gbeyo i Klippan och hockeyspelaren Peter Karlsson – var de mest uppmärksammade. De nazistiska organisationerna har sedan dess omgrupperats, men morden och våldet har fortsatt. Skillnaden är att det inte har fått lika mycket medial uppmärksamhet. Hotet från nazism är fortsatt aktuellt.

Filmen om John Hron är därför inte bara en skildring om en modig 14-årig pojke under 1990-talets mörka period där nazister mördade 10 personer under loppet av 10 år. Det är också en film om alla de som tittade bort, men även en skildring om vår nutid där rasism och nazism normaliseras och behovet av att bekämpa dem växer.
Detta är årets viktigaste film och bör därför bli en obligatorisk del av samhällsundervisningen i landets gymnasieskolor och en uppmaning till handling.
Kristofer Lundberg

Film: John Hron
Svensk drama från 2016.
Regi: Jon Pettersson.
I rollerna: David Thorén,
Lars Bethke och Justine Kirk.

 

Studenter Mot Rasism deltog på demonstration mot rasism

Den rasistiska manifestationen “Folkets demonstration” i Stockholm möttes av högljutt motstånd:

Razisternas demonstration

Rasisterna vill gärna framstå som folkliga personer med oskyldiga idéer men de vill att Sverige stänger dörren för människor som är på flykt. På deras talarlista var bland andra Stefan Torsell som har band till den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen. Även Annelie Sjöberg från Centerpartiet (c) talade och det tyckte inte Centerpartiet om.

Aldrig igen

Efter det förödande andra världskriget var lärdomen om nazismen ”aldrig igen”. Hitler kunde kliva fram när Tyskland var i en djup ekonomisk kris och han spädde på rasismen. Idag lider många samhällen av kriser som tvingar människor att flytta ifrån sina hemländer och vissa av dem kommer till Sverige för att söka ett nytt liv.

Ja, dessa människors utseende skiljer sig från de flesta svenskars utseende och de kommer ifrån olika kulturer och pratar inte svenska. Betyder det att deras liv inte är värda lika mycket som våra?

Trots minnena från andra världskriget är högerextrema krafter på frammarsch i dagens Europa. Det råder kris i världen och rasister i Sverige skyller Sveriges problem på invandrare och menar att ”det svenska folket dör” bara för att våra kulturer slås ihop, att ”det svenska folket dör” bara för att vi får ett blandat utseende när våra gener blandas.

Den 22:a maj kommer rasistiska människor att hålla ett möte på Norrmalmstorg i Stockholm. De kallar det för ”Folkets demonstration”. Kan vi inte gå dit tillsammans och säga till dem att det svenska folket inte gillar deras idéer?

Samling för antirasism, lördag i ABF-huset

Samling För Antirasism organiseras främst för att skapa en koalition mot rasism mellan olika progressiva organisationer och grupper. Det kommer även att äga rum bland annat seminarium och presentationer om rasism och om flyktingars situation. En mycket viktig fråga som ska tas upp under dagen är hur vi kan skapa en gemensam politisk röst mot rasism och förbättra samarbeten mellan organisationer. Schemat är lagt mellan klockan 12 och 16.

Studenter Mot Rasism bjuder även in till ett eget möte på ABF-huset som vi tänkt att ha klockan 16.00. Vi möts i hallen på entréplan.

UPP TILL KAMP MOT NAZISTERNAS VÅLDSPROPAGANDA I LULEÅ

lulec3a5-gymnasieskola

I höstas, när stora mängder människor tvingades att fly för sina liv, kom det första tecknet på en upptrappning av den nazistiska aktiviteten i Luleå. Namnet på den nazistiska våldssekten Nordiska motståndsrörelsens hemsida ”Nordfront.se” sprayades på Luleå tågstations väggar. Nu mobiliserar Studenter mot Rasism (StMR) till motstånd mot nazismen.

Samma propaganda sprayades upp på flera olika ställen och medlemmarna skröt sedan om det på deras hemsida.
Nordiska motståndsrörelsens vandalisering har fortsatt och har nu spridit sig till alla kanter av staden. Deras vandalisering och hatiska propaganda syns från centrala stan, mot andra stadsdelar och fortsätter ut till ytterkanten av staden.

I centrum har de gjort skada runt gymnasiebyn, en plats i centrala Luleå där alla gymnasieskolor ligger. Vid den estetiska byggnaden, där introprogrammet också studerar, klistrar de upp lappar med texter som ”Varning, mångkulturellt område! Beträdes på egen risk!” På samma byggnad har de målat igen fönster med lim och täckt över dem med nazistiska flygblad. Nazisterna verkar ha fått någon sorts rutin i deras ”aktivism” då det med jämna mellanrum kommer nya flygblad i brevlådan och nya klistermärken sätts upp. Deras klotterpropaganda försvinner snabbt, men de är snabba på att få upp nytt material igen. Detta måste bekämpas.

Nazister har fått ett ökat självförtroende på grund av att S-MP-regeringen har stått för en oemotsvarad inskränkning av asylrätten, tillsammans med en alltmer rasistisk retorik i flera frågor. Allianspartierna, media och hela etablissemanget har också varit pådrivande för detta. Att det rasistiska högerpartiet Sverigedemokraterna görs rumsrena i media och i större utsträckning är ett parti ”som alla andra” är också en allvarlig varning.

Studenter mot Rasism (StMR) slår tillbaka mot rasism och nazism vart än den dyker upp och trycker nu som ett första steg upp egna klistermärken och flygblad för att täcka över deras nazistiska budskap med. Men kampen måste trappas upp. Vi måste visa att vi inte accepterar att de smutskastar staden längre – vi har så mycket mer att ge om vi slår våra kloka huvuden samman och organiserar oss i en gemensam kamp mot alla former av förtryck och dess gemensamma nämnare: Högerpolitiken. Nazisternas våldspropaganda kan aldrig accepteras och vi har fått nog.

Om du vill engagera dig tar du kontakt med StMR Luleå på Facebook eller skriver till mailadressen lulea.studentermotrasism@gmail.com.

Här är vår nya affisch som du kan skriva ut och sätta upp eller så kan du ta kontakt med oss så skriver vi ut några ex som du kan sätta upp!

StMR-affisch

SVERIGE HAR RÅD, PENGARNA FINNS, FINNS DET VILJA?

 

Studenter Mot Rasism organiserar återigen en aktion för att mobilisera till motstånd mot regeringens högervridning i flyktingpolitiken och den våg av rasistiskt våld som kommit i dess fotspår!

Demonstrationen hålls på Medborgarplatsen torsdag 10:e mars 18.00

Vi vill belysa det faktum att Sverige HAR RÅD med att både ta emot asylsökande och satsa på välfärden. Problemet ligger i att pengarna inte kommer alla till del utan finns hos ett fåtal superrika. Konkreta exempel på hur detta har gått till är att vinstutag tillåts i välfärden och att staten skjöt till 34 miljarder till bankerna från våra skattepengar för att rädda dem från en finanskris de själva varit med och skapat. Dessa pengar tillhör oss och bör användas till att hjälpa folk som flyr krig och förtryck samt för att reparera vår sönderskurna välfärd! Alla som vill får vad med på aktionen och bidra på det sett som passar en. Vi enas under kraven:

- Stoppa rasistvålden, bygg en kämpande rörelse mot rasism och orättvisor!
- Asylrätt åt alla!
- Stoppa vinsterna i flyktingmottagandet!
- Stora satsningar på flyktingmottagande och välfärd, låt banker, storföretag och superrika betala!

 

 

 

Bygg antirasismen!

2013-02-09_enzoDe rasistiska hoten har blivit allt fler. Det rasistiska högerpartiet SD:s framgångar i opinionen har gett rasister och nazister råg i ryggen och påverkat de övriga partierna till att ta en rasistisk högersväng.

Flyktingförläggningar har stuckits i brand, EU-migranter och invandrare utsätts för hatattacker och polisens resurser läggs på att jaga ”illegala” flyktingar.

Rasismen splittrar. Det är ett sätt för etablissemanget – de som har makten och kontrollerar samhället – att slå en kil mellan arbetarklassen.

Det måste byggas upp en massiv gräsrotsrörelse. Många är motståndare till det som nu äger rum. 10 000-tals demonstrerade för flyktingsolidaritet i höstas och jobbade som volontärer för att ta emot de som har flytt. Antirasismen måste samlas, enas och slå tillbaka under år 2016 – så som vi gjorde efter Kärrtorp för två år sedan.

Kampen mot rasism måste kopplas till kampen mot högerpolitiken, mot systemet och kampen för trygga jobb, välfärd, bostad och trygghet för alla.

 

Fort Europa skördar liv

Sverige har genomfört en chockartad högersväng i flyktingpolitiken som saknar motstycke. Det uttalade målet för regeringen är att stoppa flyktingar från att komma in i landet, och resten av EU för en liknande flyktingfientlig politik.

Några av de inhumana åtgärder som har vidtagits av den svenska regeringen är id- och gränskontroller, tillfälliga uppehållstillstånd, starkt begränsad anhörighetsinvandring och en upptrappad jakt på papperslösa flyktingar. Samtidigt skuldbeläggs flyktingar och invandrare för alla de samhällsproblem som högerpolitiken är ansvarig för.

Under år 2015 drunkade 3 771 flyktingar i Medelhavet, enligt International Organisation for Migration. Fler miste livet instängda i lastbilar i sin flykt från krig och förtryck. Många har redan dött när den kalla vintern har slagit till mot de flyktingar som nekas tak över huvudet. Samtidigt kräver regeringen att tvångsutvisningarna nu ska trappas upp och att jakten på papperslösa ska intensifieras, vilket ytterligare kommer att öka dödstalet.

Varje dag tvingas över 42 000 människor att fly för sina liv undan krig, fattigdom, förtryck och repression. Totalt har över 60 miljoner människor tvingats till flykt – ett större antal än under andra världskriget. Ett otal människor har mist sina liv.

Vi måste kräva att Fort Europa rivs – för säkra flyktvägar in till Europa, flyktingamnesti nu, att asylrätten garanteras och att utvisningarna stoppas. För detta krävs det gemensam kamp.

 

Det finns pengar

Ansvaret för flyktingarnas lidande ligger hos dem som har makten idag: storföretagen inklusive krigsindustrin, bankerna, oljebolagen, finansspekulanterna och deras politiker. En begränsad andel av deras rikedomar skulle räcka för att alla i Europa – inklusive flyktingarna – skulle ha mat, bostäder, jobb och välfärd. De 62 rikaste personerna har en lika stor förmögenhet som de fattigaste 50 procenten av jordens befolkning. Så extrem är dagens klassklyftor.

Sveriges fyra storbanker – Nordea, SEB, Handelsbanken och Swedbank – gjorde ifjol en vinst på uppemot 100 miljarder kronor. Storföretagen skär guld med täljkniv, riskkapitalbolag plundrar välfärden och de rika blir allt rikare.

HM:s ägare Stefan Persson fick 5,4 miljarder kronor i aktieutdelning förra året – det är mer än 23 000 lågavlönades årslön. IKEA:s Ingvar Kamprad har en förmögenhet som motsvarar 14 procent av Sveriges BNP! Det motsvarar statbudgetens alla bidrag till kommunerna – sex gånger om! Bara en skatt på 10 procent för Sveriges 156 miljardärer skulle räcka till att ta emot alla som flyr till Sverige och förse dem med välfärd, jobb, bostad osv – fyra gånger om!

Det finns resurser och pengar i överflöd – Sverige har aldrig varit så rikt som idag. Det krävs kamp för en massiv omfördelning av resurserna – från storföretag, banker och de rika till vård, skola, omsorg, bostäder, flyktingmottagande och all välfärd. Alternativet till kapitalismen, det rådande ekonomiska systemet där vinster för rika och företag alltid sker på arbetare och välfärdens bekostnad, är ett socialistiskt samhälle där ekonomin ägs och kontrolleras demokratiskt underifrån och resurserna satsas för allas bästa.

 

Upp till dig!

Få med några kompisar och sätt upp en grupp i skolan eller i bostadsområdet. Ni är välkomna i Studenter Mot Rasism som enskilda eller som grupp.

Ha några möten, sätt er in i frågorna. Andra från Studenter Mot Rasism kan komma och berätta mer om kampen mot rasism och för rätten till asyl om ni vill ha uppbackning.

Gör egna plakat, banderoller, flygblad, affischer och facebook-kampanjer. Sprid ordet!

Delta i lokal kamp.I Stockholm har Studenter Mot Rasism ordnat skolblockader, anordnat och deltagit i demonstrationer i bostadsområden och skolor, drivit kampanjer för att stoppa utvisningar av klasskamrater med mera. Det finns mycket man kan göra!

 

Studenter Mot Rasism – StMR – är en ungdomsorganisation som startades upp av folkhögskolestudenter 2013. StMR organiserar elever, studenter, unga arbetare och arbetslösa.

StMR ordnade en demonstration som uppmärksammade Sverigedemokraternas – SD:s – fascistiska historia i samband med partiets 25-års dag. StMR har deltagit i många demonstrationer mot SD, bland annat blockaden på Globala gymnasiet i Stockholm.

Vi var med och körde bort nazisterna i Kärrtorp (december 2013), i arrangemanget av jättedemonstrationen på 20 000 veckan efteråt samt i bygget av Studenter Mot Rasism på Kärrtorps gymnasium. Vi ordnande en skolstrejk mot nazisternas klotterattack på VasaReal.

StMR var aktiva i kampanjerna Låt Laziz stanna! och Raduans rätt till asyl. Elever ska ha rätt till skola och flyktingar rätt att stanna.

StMR är aktiv i klimatrörelsen och var en ungdomlig del av höstens klimatkamp.

Det läggs idag globalt mycket mer pengar på vapen och militär än på skolor och klimatomställning. StMR kämpar för en socialistisk värld där vi alla gemensamt kan besluta över jordens resurser och satsa dem på vettiga saker och där förtryck och orättvisor som rasism, sexism, krig och miljöförstöring är ett minne blott.

Kraftfull demonstration för flyktingar

Den 12 september ägde demonstrationer rum över hela Europa mot den inhumana flyktingpolitik som idag råder. 4 000 slöt upp i Stockholm.

refwelcome

StMR banderoll

Sergels torg i Stockholm fylldes i solidaritet med flyktingarna den 12 september. En av demonstrationens huvudparoller var för säkra flyktvägar åt de som flyr från krig, förtryck och terror, men även emot den inhumana flyktingpolitiken som etablissemanget i Sverige och restan av EU står för samt dess hyckleri kring frågan. I Stockholm arrangerades demonstrationen av Linje 17.

Erwin från Rojavakommitéerna var en av dem som talade:

– I en tid där marknadsfundamentalism, imperialism och fascism på olika sätt motverkar de solidariska krafter som nu reser sig måste vi möta med fortsatt organisering. Både för dem som är i rörelse och vill komma till ett nytt hem, men även för dem som vill stanna. Jag hoppas att den här demonstrationen kan verka som ett startskott för mer aktivism, att alla upprop om att krossa gränser kan realiseras.

– Humanitet och medmänsklighet är inga abstrakta värden. De måste fyllas med konkret politik, annars blir de tomma fraser.

öpnna fort europa

För nätverket Asylrörelsen talade Maria Tess Asplund, som riktade kraftig kritik mot den svenska regeringen och dess hyckleri när det kommer till dess flyktingpolitik. Etablissemanget har under lång tid byggt upp Fort Europa och bara en enad kamp underifrån kan rucka på den förda politiken.

Vidare hölls tal av bland annat Tijan Kandeh RSFL-newcomers, Imran Kossalan från Amara, poeten Ghayath Almadhoun som skrivit diktsamlingen “Till Damaskus”, Felicia från Ingen Människa är Illegal.

Även Studenter mot Rasism (StMR) fanns på plats med bokbord och protestlistor för rätten till asyl. 48 ungdomar ville själva bli aktiva i StMR och starta upp kampanjgrupper på sina skolor. Det är positivt att såpass många ungdomar har engagerat sig i den solidaritet som råder och förhoppningsvis kommer många fler att organisera sig i kampen framöver. Kampen fortsätter nu för rätten till asyl och för att riva EU:s flyktingmurar.

Leo StMR

Luleå: ”Riv EUs flyktingmur, Refugees Welcome!”

I lördags samlades cirka 200 personer i Luleå för att kräva att EU:s flyktingmur rivs och att flyktingar välkomnas. Intitiativet till Refugee Welcome-manifestationen kom från Asylrörelsen i Norrbotten tillsammans med Afghanska kulturcentrum i Norra Sverige och Studenter mot rasism.

Zadinah från Afghanska Kulturcentrum i Norra Sverige var en talare.

Zadinah från Afghanska Kulturcentrum i Norra Sverige var en talare.

Bland talarna fanns Adnan Al Dibsi som berättade om flyktingsituationen i Syrien och dess grannländer. Mohammad Hajjo vittnade om sin flykt över Medelhavet och oron över familjen som är kvar i Syrien. Zadinah från Afghanska Kulturcentrum i Norra Sverige berättade om ungas situation i Afghanistan utan demokrati. Inger Asplund berättade om alla människor som ställer upp för de flyktingar som passerar Luleå på sin väg mot finska gränsen. Många skänker pengar, mat och andra förnödenheter och buss- och järnvägsstationen är bemannat varje dag med  människor som serverar varm dryck, smörgåsar och annat som behövs.

Jonas Brännberg representerade Asylrörelsen i Norrbotten:

- Tack vare flyktingarnas egna uthållighet och kamp, tillsammans med vad jag skulle vilja kalla europas nya sociala rörelse, har den gamla dagordningen skakats om. De rasistiska partier som stigmatiserar flyktingar har pressats tillbaka. Murarna mot flyktingar som har rests i vårt namn har börjat ifrågasättas. Europas  ledare som byggt dessa murar har tvingats backa något. Det är långt ifrån tillräckligt men en sporre att fortsätta kämpa.

Han talade också om västmakternas politik som tvingar människor på flykt. Under manifestationen anmälde sig flera att jobba vidare med Studenter mot Rasism.

Studenter Mot Rasism Luleå