Stöduttalande till Globala Gymnasiets strejk!

Onsdag den 15 februari går elever på globala gymnasiet ut i strejk emot att deras skolkamrat Jargalsaikhan (Jagaa) fått avslag på sin ansökan om asyl. Jagaa riskerar nu utvisning till Mongoliet. 

Studenter mot Rasism ger sitt fulla stöd till skolstrejken på Globala Gymnasiet. Att en ung person som har studier och vänner i Sverige riskerar att utvisas till ett land där han kanske inte har någon framtid är minst sagt skamligt. Att gå ut i strejk emot detta är enligt oss helt rättfärdigat.

Vi vet av erfarenhet att det är just kollektiv kamp så som protester, strejker och ockupationer som kan stoppa utvisningar. Vi i StMR har själva varit med och drivit kampanjer mot utvisningar, och de kollektiva mobiliseringarna har varit avgörande!

Detta är något som arrangörerna bakom strejken har tagit vara på, med omfattande strejk på Globala Gymnasiet, solidaritetsaktioner på andra skolor och en demonstration riktad mot allmänheten.

Vi hoppas att så många som möjligt sluter upp på demonstrationen den 15e. Detta är inget isolerat fall. I en tid då regeringen trappar upp utvisningstakten och Moderaterna gör upp med rasisterna i Sverigedemokraterna, då måste rätten till asyl aktivt försvaras med kamp!

Lår Jagaa stanna, riv upp den inhumana flyktingpolitiken och återinför rätten till asyl!

Event: https://www.facebook.com/events/347351368996928/

 

Demonstrera mot Trump 21 januari

Anti-Trump DayEn rasistisk miljardär har valts till USA:s president. Han och hans regering kommer utgöra ett hot mot minoriteter, kvinnor, hbtq-personer, arbetare och klimatet.

Att en öppen rasist kan vinna ett val i världens mäktigaste land är något som ger självförtroende till rasister och högerextremister världen över. Så även i Sverige.

Den 20 januari kommer Trump att sväras in som president, och den 20-21 första kommer enorma protester att äga rum i USA mot den tillträdande presidenten. Vi vill sprida detta till Sverige.

Den 21 januari demonstrerar vi på Sergels Torg i solidaritet med de arbetare och ungdomar som kämpar i USA, men vi demonstrerar även mot rasism och nazism i Sverige.

Vi möts upp kl 13:00 på Sergels Torg för tal och underhållning och kommer sedan att marschera till USA:s ambassad. Kom dit!

 

 

 

Öppet seminarium om hedersvåld

Studenter Mot Rasism vill informera om ett seminarium: Den 15 december kommer Amineh Kakabaveh och Guluzar Tarhan Selvi från föreningen ”Varken hora eller kuvad” till Södertörns högskola för att presentera två rapporter om hedersproblematik i Stockholm och Göteborg.

I det rapportmaterial föreningen tagit fram, som bygger på enkätundersökningar bland ungdomar i förorter till Göteborg och Stockholm, uttrycker både pojkar och flickor, men flickor i högre grad, att de är kontrollerade av familj och släkt när det rör relationer till motsatta könet. Enligt rapportmaterialet från Göteborg uttrycker var tionde person stöd för vad som kallas extremistiska grupper.

Amineh Kakabaveh och Guluzar Tarhan Selvi från föreningen ”Varken hora eller kuvad” kommer att berätta mer om rapporten och de undersökningar som gjordes och tid finns även för diskussioner och frågor.

– Rapporterna berör viktiga men också kontroversiella samhällsfrågor vilka ligger inom ramarna för flera intresseområden och forskningsprojekt på Södertörns högskola, säger Simon Sorgenfrei, lektor i religionsvetenskap på Södertörns högskola. Detta är också ett ämne som jag vet engagerar många av våra studenter.

Presentationen av rapporterna sker inom ramarna för den religionsvetenskapliga kursen Religion, politik och extremism.

Tid: 15/12 kl. 10-12

Plats: Södertörns högskola, sal MA331

Stoppa Nazisterna 12 November!

demo12november

Den 12 November kommer nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) marschera i centrala Stockholm. Detta är organisation som för 2 månader sedan mördade en antirasist i Finland. Det var även NMR som attackerad en antirasistisk demonstration i Kärrtorp 2013.

I kölvattnet efter regeringens inhumana flyktingpolitik har rasister och nazister fått ökat självförtroende. När regeringen i praktiken genomför mycket av det som Sverigedemokrater och andra rasister länge har argumenterat för, så som tillfälliga uppehållstillstånd, gränskontroller, fler utvisningar mm så kan de organiserade rasisterna gå ännu längre.

Rasism och Nazism normaliserats allt mer. Den nazistiska tidningen Nya Tider har i år setts på på bokmässan i Göteborg och i Aktuellt. Det rasistiska nätverket “Folkets Demonstration” har hållit flera manifestationer i dom storstäderna och det otäcka s.k. “medborgargadet” Soldier of Odin, bestående av kända högerextremister från olika håll, har patrullerat på gatorna.

Samtidigt har motståndet minskat. För 2-3 år sedan såg vi hur tusentals vanliga människor gick ut och demonstrerade varje gång rasisterna visade sig, men på senare tid har antirasisterna bara varit marginellt fler än rasisterna, vid vissa tillfället kanske t.o.m. färre. Det är dags att vända den trenden!

Studenter Mot Rasism är med och arrangerar en motdemonstration, tillsammans med Rött Forum och flera fackliga organisationer. Vi möts upp på Sergels Torg kl 11.00, lördagen den 12 november. Nazisterna får aldrig stå oemotsagda!

Event inför demonstrationen:

https://www.facebook.com/events/336871643322080/

Var ska vi bo?!

Det råder bostadsbrist i princip hela landet. Många av oss tvingas att flytta flera gånger om året från det ena andrahandskontraktet till det andra och i förorterna är trångboddhet vardag för många. Det finns människor i Sverige idag som inte har någonstans att bo!

Ungdomar har det särskilt svårt på bostadsmarknaden. 2014 bodde 21,5 procent av 18 till 34-åringarna kvar i föräldrahemmet. I juli förra året saknade 20 000 studenter ett boende i närheten av var de skulle plugga till hösten. husstmr

Boverket har räknat på att det kommer att krävas att 700 000 nya bostäder byggs fram till år 2025, eller 70 000 bostäder per år i 10 år för att möta behoven. Byggtempot har idag ökat, men inte tillräckligt.

Sen finns det ett annat problem. Mycket av det som byggs är bostadsrätter eller dyra hyresrätter. Ett stort skäl till att folk inte flyttar fast de behöver eller vill är att de inte har råd. Detta drabbar framför allt ungdomar och boende i förorterna, som vanligtvis inte har så mycket pengar och det krävs en stor kontantinsatts och ett fast jobb för att ta ett lån. Och på hyresrättsmarknaden är det så gott som omöjligt få tag i ett förstahandskontrakt om en inte har stått i bostadskö jättelänge. Detta resulterar i att de med sämre ekonomi ofta får hyra lägenheter i andra hand. Andrahandskontrakt är ofta korta och nästan alltid dyrare än vad förstahandskontrakt är.

Politikernas ”lösningar”

Marknadshyror är något som ofta lyfts fram som en lösning, dvs en minskad reglering på hyresnivåer så att fastighetsägare ska få höja fritt. Men det finns inget som säger att detta kommer att öka byggandet, och dessutom är ju hyrorna idag så höga att många inte har råd. Vem skulle ha råd ifall hyrorna höjdes ännu mer?

Byggpriserna i Sverige är rekordhöga. Fastighetsbolag och byggbolag hävdar ofta att det inte är lönsamt för dem att bygga på grund av detta. Dock gjorde de 4 största byggbolagen 2015 en gemensam vinst på ca 8.9 miljarder kronor, varav 4.6 miljarder delades ut till aktieägarna. Så hur mycket mer lönsamt vill de att det ska vara?

Byggbolagen utnyttjar bostadsbristen för att höja byggpriser och plocka ut en del av det som vinst. Även bankerna gör stora vinster på bostadskrisen i och med att stora lån för bostadsköp har ökat kraftigt under bostadskrisen.

Vi kan förändra!

De pengar som banker och byggbolag tjänar på bostadskrisen skulle kunna gå till att bygga billiga hyresrätter. Men varken marknaden eller politikerna kommer se till att detta händer! De krävs en massiv kamp från oss, underifrån, som ställer konkreta krav på att fler bostäder byggs! Där kommer du in i bilden.

Gå med i Studenter Mot Rasism! 

 

Flyktingar demonstrerar för permanenta uppehållstillstånd!

foto0352

Måndag den 12 september anlände en grupp asylsökande för andra gången till Mynttorget för att genomföra en sittprotest. Gruppen som arrangerar protesten kallar sig för TRU (Temporary Reisidence Unjust) och de kräver att de som sökte asyl innan 24 november inte ska påverkas av den nya lagen och bara få tillfälliga uppehållstillstånd. Studenter Mot Rasism intervjuade Ranja Alseed som är en av de som protesterar:

Berätta lite om vilka ni är och varför ni är här?

-Vi är flyktingar från olika länder. Vi står här framför riksdagen för att protestera mot den retroaktiva effekten av den nya lagen. När vi kom hit fick flyktingar permanenta uppehållstillstånd men i och med den nya lagen kan vi bara få tillfälliga uppehållstillstånd (13 månader). 24 november kom lagförslaget upp och 20 juli klubbades den igenom. Vi kom hit före 24 november men påverkas ändå av den nya lagen. Det är det vi protesterar emot.

Det här är andra gången ni demonstrerar, eller hur?

-Ja, detta är andra gången, och vi kommer stanna här i 10 dagar. Vi kommer protestera mellan kl 13:00 till kl 17:00 varje dag.

Skulle ni vilja att fler svenskar kom och visade stöd?

-Vi har en facebook-grupp och vi försöker bjuda in så många som möjligt. Både asylsökande och svenska medborgare. Vi begär inte att folk ska hjälpa oss, men om folk kommer och protesterar med oss bara en liten stund så är det till stor hjälp.

 

På lördag kl 1 kommer det att vara en manifestation till stöd för flyktingarna på Mynttorget. Studenter mot Rasism kommer vara där och vi hoppas att så många som möjligt kommer!

Evenemang för manifestationen: https://www.facebook.com/events/615294191978502/

TRU:s Facebook-grupp: https://www.facebook.com/groups/264560530603026/

En höst full av ungdomskamp!

Denna vecka är sommarlovet slut och höstterminen börjar på de flesta skolor. Det gör också en höst av ungdomskamp! Vi befinner oss i en situation där regeringen mer eller mindre har kopierat Sverigedemokraternas politik och på flera områden gjort livet svårare för människor som är på flykt. Dom har bytt ut de permanenta uppehållstillstånden mot tillfälliga, förhindrat familjeåterföreningar, tagit bort kategorin särskilt skyddsbehövande för asylsökande (vilket slår hårt speciellt mot HBTQ-flyktingar) och näst intill skrytigt med att de ska trappa upp utvisningstakten. I och med detta har även rasister och nazister fått ett ökat självförtroende. När media läger all fokus på att tala om ett islamistiskt terrorhot mot Sverige ser vi tydligt att den terrorism som är mest närvarande i Sverige har rasistiska motiv. Otaliga bränder på flyktingförläggningar, nazistiska s.k. medborgargarden och lynchmobbar som misshandlar folk och så givetvis det fruktansvärda attentatet mot en skola i Trollhättan är tydliga exempel på detta. Det behövs nu omfattande protester mot rasismen och mot den horribla flyktingpolitiken för att bemöta denna utveckling, och ungdomar har en viktig roll att spela i den kampen. Både historiskt och i nutid runt om i världen har studenter och elever både varit initiativtagare och spelat en ledande roll i stora proteströrelser. Studenter mot Rasism har under förra året och åren innan organiserat demonstrationer och protestmöten mot rasism och för asylrätt. Den kampen kommer fortsätta även i år! Organisera dig i Studenter mot Rasism och var med och bekämpa rasismen och den inhumana flyktingpolitiken!

IMG_0430

Mot det ödesdigra beslutet i riksdagen idag att sälja Vattenfalls kol

Klimatkämpar samlades utanför riksdagen idag och visade vad Sverige bidrar till. Stekning av jorden. Både med grill och folie. Aktivisterna gick sedan in för att närvara när de som kallar sig Miljöpartiet skulle rösta för försäljningen tillika fortsatta förbränningen av brunkolet. Efter en protestaktion fick de lämna riksdagshuset. För allas framtids bästa hade det varit bättre om de fick ta över riksdagshuset.

13239158_10208290085662467_5617322177173153394_n