Stöduttalande till Globala Gymnasiets strejk!

Onsdag den 15 februari går elever på globala gymnasiet ut i strejk emot att deras skolkamrat Jargalsaikhan (Jagaa) fått avslag på sin ansökan om asyl. Jagaa riskerar nu utvisning till Mongoliet. 

Studenter mot Rasism ger sitt fulla stöd till skolstrejken på Globala Gymnasiet. Att en ung person som har studier och vänner i Sverige riskerar att utvisas till ett land där han kanske inte har någon framtid är minst sagt skamligt. Att gå ut i strejk emot detta är enligt oss helt rättfärdigat.

Vi vet av erfarenhet att det är just kollektiv kamp så som protester, strejker och ockupationer som kan stoppa utvisningar. Vi i StMR har själva varit med och drivit kampanjer mot utvisningar, och de kollektiva mobiliseringarna har varit avgörande!

Detta är något som arrangörerna bakom strejken har tagit vara på, med omfattande strejk på Globala Gymnasiet, solidaritetsaktioner på andra skolor och en demonstration riktad mot allmänheten.

Vi hoppas att så många som möjligt sluter upp på demonstrationen den 15e. Detta är inget isolerat fall. I en tid då regeringen trappar upp utvisningstakten och Moderaterna gör upp med rasisterna i Sverigedemokraterna, då måste rätten till asyl aktivt försvaras med kamp!

Lår Jagaa stanna, riv upp den inhumana flyktingpolitiken och återinför rätten till asyl!

Event: https://www.facebook.com/events/347351368996928/

 

Demonstrera mot Trump 21 januari

Anti-Trump DayEn rasistisk miljardär har valts till USA:s president. Han och hans regering kommer utgöra ett hot mot minoriteter, kvinnor, hbtq-personer, arbetare och klimatet.

Att en öppen rasist kan vinna ett val i världens mäktigaste land är något som ger självförtroende till rasister och högerextremister världen över. Så även i Sverige.

Den 20 januari kommer Trump att sväras in som president, och den 20-21 första kommer enorma protester att äga rum i USA mot den tillträdande presidenten. Vi vill sprida detta till Sverige.

Den 21 januari demonstrerar vi på Sergels Torg i solidaritet med de arbetare och ungdomar som kämpar i USA, men vi demonstrerar även mot rasism och nazism i Sverige.

Vi möts upp kl 13:00 på Sergels Torg för tal och underhållning och kommer sedan att marschera till USA:s ambassad. Kom dit!

 

 

 

Öppet seminarium om hedersvåld

Studenter Mot Rasism vill informera om ett seminarium: Den 15 december kommer Amineh Kakabaveh och Guluzar Tarhan Selvi från föreningen ”Varken hora eller kuvad” till Södertörns högskola för att presentera två rapporter om hedersproblematik i Stockholm och Göteborg.

I det rapportmaterial föreningen tagit fram, som bygger på enkätundersökningar bland ungdomar i förorter till Göteborg och Stockholm, uttrycker både pojkar och flickor, men flickor i högre grad, att de är kontrollerade av familj och släkt när det rör relationer till motsatta könet. Enligt rapportmaterialet från Göteborg uttrycker var tionde person stöd för vad som kallas extremistiska grupper.

Amineh Kakabaveh och Guluzar Tarhan Selvi från föreningen ”Varken hora eller kuvad” kommer att berätta mer om rapporten och de undersökningar som gjordes och tid finns även för diskussioner och frågor.

– Rapporterna berör viktiga men också kontroversiella samhällsfrågor vilka ligger inom ramarna för flera intresseområden och forskningsprojekt på Södertörns högskola, säger Simon Sorgenfrei, lektor i religionsvetenskap på Södertörns högskola. Detta är också ett ämne som jag vet engagerar många av våra studenter.

Presentationen av rapporterna sker inom ramarna för den religionsvetenskapliga kursen Religion, politik och extremism.

Tid: 15/12 kl. 10-12

Plats: Södertörns högskola, sal MA331

Stoppa Nazisterna 12 November!

demo12november

Den 12 November kommer nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) marschera i centrala Stockholm. Detta är organisation som för 2 månader sedan mördade en antirasist i Finland. Det var även NMR som attackerad en antirasistisk demonstration i Kärrtorp 2013.

I kölvattnet efter regeringens inhumana flyktingpolitik har rasister och nazister fått ökat självförtroende. När regeringen i praktiken genomför mycket av det som Sverigedemokrater och andra rasister länge har argumenterat för, så som tillfälliga uppehållstillstånd, gränskontroller, fler utvisningar mm så kan de organiserade rasisterna gå ännu längre.

Rasism och Nazism normaliserats allt mer. Den nazistiska tidningen Nya Tider har i år setts på på bokmässan i Göteborg och i Aktuellt. Det rasistiska nätverket “Folkets Demonstration” har hållit flera manifestationer i dom storstäderna och det otäcka s.k. “medborgargadet” Soldier of Odin, bestående av kända högerextremister från olika håll, har patrullerat på gatorna.

Samtidigt har motståndet minskat. För 2-3 år sedan såg vi hur tusentals vanliga människor gick ut och demonstrerade varje gång rasisterna visade sig, men på senare tid har antirasisterna bara varit marginellt fler än rasisterna, vid vissa tillfället kanske t.o.m. färre. Det är dags att vända den trenden!

Studenter Mot Rasism är med och arrangerar en motdemonstration, tillsammans med Rött Forum och flera fackliga organisationer. Vi möts upp på Sergels Torg kl 11.00, lördagen den 12 november. Nazisterna får aldrig stå oemotsagda!

Event inför demonstrationen:

https://www.facebook.com/events/336871643322080/

internationell protestdag för aborträtt Onsdag 28 september

Kom med och protestera för rätten till abort!

Kom med och protestera för rätten till abort!

Studenter Mot Rasism kommer självklart att vara med och protestera för rätten till abort på Irland – kvinnor MÅSTE få bestämma själva över sina kroppar. Tycker du som oss så bör du vara med och protestera för detta som 20 000 personer gjorde i Dublin, Irland 24 september. Det kommer att vara tal på Sergels torg klockan 15.00 och vi går sedan tillsammans för att lämna över ett protestbrev till Irländska ambassaden.

Ett utkast för brevet finns att läsa här på engelska:

We stand in solidarity with the abortion rights movement in Ireland. It’s reprehensible that the Irish state continues to force women to travel abroad to access a safe and legal termination, and it’s simply medieval that women obtaining safe illegal abortions in Ireland with pills from WomenOnWeb are liable to 14 years in prison. The Citizens’ Assembly is a delay tactic. The only citizens’ assembly needed is a swift repeal 8 referendum. Any referendum must be for full repeal – there can be NOTHING in the constitution of a democratic state that regulates women’s bodies and restricts women’s health. We stand in solidarity with the inspiring and youthful movement developing in Ireland for abortion rights and note that on Sept 24 this movement marched for CHOICE – women must have the right to make decisions about their own bodies , not the church or state. We also support the bill published in the Dail by Ruth Coppinger TD and the AAA-PBP. This is for a repeal 8 referendum & should be supported in October – women cannot wait any longer for their health and human rights.

Var ska vi bo?!

Det råder bostadsbrist i princip hela landet. Många av oss tvingas att flytta flera gånger om året från det ena andrahandskontraktet till det andra och i förorterna är trångboddhet vardag för många. Det finns människor i Sverige idag som inte har någonstans att bo!

Ungdomar har det särskilt svårt på bostadsmarknaden. 2014 bodde 21,5 procent av 18 till 34-åringarna kvar i föräldrahemmet. I juli förra året saknade 20 000 studenter ett boende i närheten av var de skulle plugga till hösten. husstmr

Boverket har räknat på att det kommer att krävas att 700 000 nya bostäder byggs fram till år 2025, eller 70 000 bostäder per år i 10 år för att möta behoven. Byggtempot har idag ökat, men inte tillräckligt.

Sen finns det ett annat problem. Mycket av det som byggs är bostadsrätter eller dyra hyresrätter. Ett stort skäl till att folk inte flyttar fast de behöver eller vill är att de inte har råd. Detta drabbar framför allt ungdomar och boende i förorterna, som vanligtvis inte har så mycket pengar och det krävs en stor kontantinsatts och ett fast jobb för att ta ett lån. Och på hyresrättsmarknaden är det så gott som omöjligt få tag i ett förstahandskontrakt om en inte har stått i bostadskö jättelänge. Detta resulterar i att de med sämre ekonomi ofta får hyra lägenheter i andra hand. Andrahandskontrakt är ofta korta och nästan alltid dyrare än vad förstahandskontrakt är.

Politikernas ”lösningar”

Marknadshyror är något som ofta lyfts fram som en lösning, dvs en minskad reglering på hyresnivåer så att fastighetsägare ska få höja fritt. Men det finns inget som säger att detta kommer att öka byggandet, och dessutom är ju hyrorna idag så höga att många inte har råd. Vem skulle ha råd ifall hyrorna höjdes ännu mer?

Byggpriserna i Sverige är rekordhöga. Fastighetsbolag och byggbolag hävdar ofta att det inte är lönsamt för dem att bygga på grund av detta. Dock gjorde de 4 största byggbolagen 2015 en gemensam vinst på ca 8.9 miljarder kronor, varav 4.6 miljarder delades ut till aktieägarna. Så hur mycket mer lönsamt vill de att det ska vara?

Byggbolagen utnyttjar bostadsbristen för att höja byggpriser och plocka ut en del av det som vinst. Även bankerna gör stora vinster på bostadskrisen i och med att stora lån för bostadsköp har ökat kraftigt under bostadskrisen.

Vi kan förändra!

De pengar som banker och byggbolag tjänar på bostadskrisen skulle kunna gå till att bygga billiga hyresrätter. Men varken marknaden eller politikerna kommer se till att detta händer! De krävs en massiv kamp från oss, underifrån, som ställer konkreta krav på att fler bostäder byggs! Där kommer du in i bilden.

Gå med i Studenter Mot Rasism! 

 

Flyktingar demonstrerar för permanenta uppehållstillstånd!

foto0352

Måndag den 12 september anlände en grupp asylsökande för andra gången till Mynttorget för att genomföra en sittprotest. Gruppen som arrangerar protesten kallar sig för TRU (Temporary Reisidence Unjust) och de kräver att de som sökte asyl innan 24 november inte ska påverkas av den nya lagen och bara få tillfälliga uppehållstillstånd. Studenter Mot Rasism intervjuade Ranja Alseed som är en av de som protesterar:

Berätta lite om vilka ni är och varför ni är här?

-Vi är flyktingar från olika länder. Vi står här framför riksdagen för att protestera mot den retroaktiva effekten av den nya lagen. När vi kom hit fick flyktingar permanenta uppehållstillstånd men i och med den nya lagen kan vi bara få tillfälliga uppehållstillstånd (13 månader). 24 november kom lagförslaget upp och 20 juli klubbades den igenom. Vi kom hit före 24 november men påverkas ändå av den nya lagen. Det är det vi protesterar emot.

Det här är andra gången ni demonstrerar, eller hur?

-Ja, detta är andra gången, och vi kommer stanna här i 10 dagar. Vi kommer protestera mellan kl 13:00 till kl 17:00 varje dag.

Skulle ni vilja att fler svenskar kom och visade stöd?

-Vi har en facebook-grupp och vi försöker bjuda in så många som möjligt. Både asylsökande och svenska medborgare. Vi begär inte att folk ska hjälpa oss, men om folk kommer och protesterar med oss bara en liten stund så är det till stor hjälp.

 

På lördag kl 1 kommer det att vara en manifestation till stöd för flyktingarna på Mynttorget. Studenter mot Rasism kommer vara där och vi hoppas att så många som möjligt kommer!

Evenemang för manifestationen: https://www.facebook.com/events/615294191978502/

TRU:s Facebook-grupp: https://www.facebook.com/groups/264560530603026/

John Hron: Årets viktigaste film

John Hron mördades år 1995 bara 14 år gammal av nazister vid Ingetorpssjön i Kode utanför Göteborg. Han var vid tidpunkten bara ett år äldre än jag själv. Tre år senare drogs jag in i det antirasistiska arbetet på min gymnasieskola i Piteå.

John Hron misshandlades till döds av nazister. Filmen om hans tragiska bortgång är en viktig film i dagens normalisering av rasism.

John Hron misshandlades till döds av nazister. Filmen om hans tragiska bortgång är en viktig film i dagens normalisering av rasism.

Vi satte upp en antirasistisk skolförening och en av aktiviteterna vi organiserade vid sidan av demonstrationer var en föreläsning med John Hrons föräldrar.
Att föräldrarna besökte vår skola var inte unikt. Tony och Marie-Louise åkte landet runt och föreläste på skolorna om nazismen och mordet på sonen, de talade på fackeltåg mot nazism och spelade in en skiva mot rasism.
Föräldrarnas berättelse är kanske det som präglat mitt antirasistiska arbete mest vid sidan av egna erfarenheter.
Nu, 21 år efter mordet, kommer filmen John Hron och jag visste på förhand att det skulle bli tungt att se den. Stundvis kändes det som om man stod i skolkorridoren på nytt.
Regissören Jon Pettersson har med hjälp av egna sparade pengar, crowdfunding och ideellt arbetande skådespelare under sju års tid gjort sin debutfilm som bygger på intervjuer och dokument.
Manuset är både läst och godkänt av John Hrons föräldrar. Filmen speglar de verkliga händelserna den 16 augusti 1995 då John, tillsammans med sin yngre kamrat Christian, besökte Ingetorpssjön för att tälta när fyra nazister attackerar dem.
Men filmen är så mycket mer. Man får lära känna personen John och vem han var. Vissa skulle påstå att han sökte sig till konflikter, andra att han sa ifrån mot översitteri och mobbning när alla andra blundade för att själva inte bli utsatta. Snabbt inser man att han inte bara var ett offer, utan en ung kille med stort civilkurrage, men som sveks av sin omgivning.
Johns skola kan ses som samhället i stort och avslöjar vad som sker när den stora massan väljer att blunda för hotet från nazism.

John märker att de får besök först när han får en ölflaska kastad mot sitt huvud.
Han tvingas ner mot marken där sparkar och slag riktas mot hans huvud och kropp. John, som var en vältränad kille, hade inte en chans mot de numerärt överlägsna nazisterna. Han lyckas dock resa sig upp, men får en spark i bakhuvudet och faller på nytt till marken. En av nazisterna bränner honom med ett glödande vedträ från elden, samtidigt som misshandeln fortsätter.
Nazisterna var mellan 15 och 18 år gamla och John hade haft en konflikt med den yngre 15-åriga nazisten från skolan som där hade mordhotat honom och flera gånger hamnat i bråk med honom. Men skolan ingrep aldrig mot nazisterna på skolan, inte ens när de beväpnade med påkar kom till skolan för John. Det nazistiska våldet förminskades med ”det är vanligt att pojkar i denna åldern är lite bråkiga”. Denna nonchalanta inställning finns än idag och resulterar i att man missar nazismens ideologiskt våldsamma natur.

John misshandlades svårt. De två äldre nazisterna kastade John i sjön efter att misshandeln hade pågått i en timme. Men för John, som var vältränad och en van simmare, var det inga problem att simma från platsen. Det var i Ingetorpssjön han hade lärt sig simma 10 år tidigare.
Nazisterna ropade efter honom att komma tillbaka och då han inte vände hotade de att döda Christian. John simmade tillbaka där han misshandlades till döds.
Blöt, slagen och rädd klev han upp ur vattnet, mörkret hade nu börjat skymma, för att undsätta sin kamrat – ett modigt agerande som kostade honom livet. Misshandeln fortsatte med oemotsvarad kraft under två timmar tills Johns kropp inte kunde röra sig.
Det var en utdragen och tortyrliknande misshandel som tog livet av John. Två av nazisterna avslutade misshandeln med att rulla den medvetslöse 14-åringens kropp ner i sjön, tända en cigarett och gå därifrån.

Den 22 september 1995 inleddes rättegången i Göteborg bakom stängda dörrar. Den 2 oktober 1995 kom tingsrättens dom som senare fastställdes i hovrättsdom.
Jag minns tydligt hur Johns pappa Tony berättade på mötet i skolans aula hur nazisterna vände sig mot honom under rättegången och log. Det fanns ingen ånger, bara stolthet över vad de hade gjort.
Åklagaren ville ha skärpta straff då det fanns rasistiska hatmotiv. Men domstolen menade att de inte fann belägg för sådana motiv.
Detta trots att nazistisk propaganda från VAM (Vitt ariskt motstånd) fanns hemma hos 18-åringen från Kode som var pådrivande i mordet och att en av nazisterna bar en tröja med Hitler på under misshandeln.
De fyra nynazisterna åtalades och dömdes. 18-åringen dömdes för mord och olaga tvång till åtta års fängelse. 15-åringen dömdes till fem år för mord.
17-åringen dömdes för grov misshandel till tio månaders fängelse och den 18-åring som inte deltog, men heller inte ingrep eller slog, dömdes till fyra månaders fängelse.
Filmen visar tydligt vilken period mordet utspelade sig i.
Mellan 1990 och 1995 mördade nazister sex personer i Sverige, där de tre morden år 1995 – John Hron i Kode, Gerard Gbeyo i Klippan och hockeyspelaren Peter Karlsson – var de mest uppmärksammade. De nazistiska organisationerna har sedan dess omgrupperats, men morden och våldet har fortsatt. Skillnaden är att det inte har fått lika mycket medial uppmärksamhet. Hotet från nazism är fortsatt aktuellt.

Filmen om John Hron är därför inte bara en skildring om en modig 14-årig pojke under 1990-talets mörka period där nazister mördade 10 personer under loppet av 10 år. Det är också en film om alla de som tittade bort, men även en skildring om vår nutid där rasism och nazism normaliseras och behovet av att bekämpa dem växer.
Detta är årets viktigaste film och bör därför bli en obligatorisk del av samhällsundervisningen i landets gymnasieskolor och en uppmaning till handling.
Kristofer Lundberg

Film: John Hron
Svensk drama från 2016.
Regi: Jon Pettersson.
I rollerna: David Thorén,
Lars Bethke och Justine Kirk.

 

Funkisar säger ifrån

På onsdagen 17 augusti anordnades en manifestation på Mynttorget av personer som är aktiva i funktionshinderrörelsen. Funkofobi, diskriminering i skolan, familjen, av lärare, fysisk och psykisk misshandel, är vardag för personer med funktionsvariationer. Annars handlar vardagen till exempel om att ta sig fram till svårtillgängliga platser eller om att förklara för Försäkringskassan varför man behöver en assistent just så många timmar om dagen. Talarna på manifestationen berättade om personliga erfarenheter och om hur samhället idag behandlar personer med funktionsnedsättning så kallade ”funkisar”. Manifestationen hade mycket tydliga budskap: S–MP-regeringen vill göra besparingar i LSS, (lagen om stöd och service), och detta genom att skära ner i den personliga assistansen. Det här accepteras inte av rörelsen. Talarna ville att FN:s konvention för personer med funktionsnedsättning görs till lag i Sverige. Det skulle leda till ett mer jämlikt förhållande mellan funktionsnedsatta och resten av samhället.

- Det är en skam att medborgarrätten heter pengar även idag, sa Maria Elisabet Persdotter, ordförande för RBU (Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar). Andra talare var till exempel Madeleine Beermann – ordförande för Unga Reumatiker och Rasmus Isaksson – ordförande för DHR – Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder.

Inledande talare var ordförande i Förbundet för Unga rörelsehindrade Björn Häll Kellerman

Inledande talare var Björn Häll Kellerman – ordförande i Förbundet för Unga rörelsehindrade